Pelbagai Tempat Bercuti Wajib Pergi di Putrajaya

tempat menarik di putrajaya

Hari ini jom kita tinjau pulau tempat menarik di Putrajaya yang sangat awesome! Ya, seperti yang kita tahu, Putrajaya adalah Wilayah ketiga dan terkini Persekutuan Malaysia. Dibina di atas tanah paya luas dan bekas ladang kelapa sawit di Selangor, bandar meliputi kawasan seluas hampir 5,000 hektar dan terletak 25 km dari Kuala Lumpur.

Putrajaya mengambil alih fungsi pentadbiran ibu kota Kuala Lumpur dan merupakan sebahagian daripada projek Multimedia Super Koridor kerajaan Malaysia. Banyak organisasi dan perancangan telah pergi ke dalam pembangunan Putrajaya sebagai sebuah bandar moden dengan teknologi komunikasi terkini dan infrastruktur progresif.

Jalan-jalan yang elegan dengan rasa berada di Eropah, bersama-sama dengan jalan yang berturap manakala bangunan kerajaan adalah gabungan seni bina moden dengan seni Islam. Mereka yang datang dari lapangan terbang KLIA hanya akan mengambil masa beberapa minit untuk sampai ke Putrajaya menggunakan LRT, Bas, Taksi dan pelbagai kemudahan awam lain.

Info Umum Tentang Putrajaya

Dari sebuah tempat terpencil yang dikenali dengan nama Prang Besar, kawasan ini melonjak membangun dengan nama Putrajaya mulai 12 Oktober 1994. Berbanding dengan Kuala Lumpur, sebuah bandar tinggalan penjajah, Putrajaya dibangunkan oleh anak bangsa sendiri dengan bercirikan budaya tempatan.

Putrajaya merupakan satu bandar terancang, 25 km selatan Kuala Lumpur, yang berfungsi sebagai pusat pentadbiran Malaysia. Tapak kerajaan berpindah dari Kuala Lumpur ke Putrajaya pada tahun 1999, akibat kesesakan dan kepadatan di kawasan Kuala Lumpur. Walaubagaimanapun, Kuala Lumpur kekal sebagai ibu negara Malaysia, menjadi tapak Raja dan Parliamen, termasuk juga pusat perdagangan dan kewangan. Putrajaya merupakan cetusan idea bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad. Pada tahun 2001, Putrajaya menjadi Wilayah Persekutuan Malaysia yang ketiga selepas Kuala Lumpur dan Labuan.

Dinamakan sempena Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra, bandar tersebut terletak dalam Koridor Raya Multimedia, selain Cyberjaya yang baru dibangunkan. Dalam Sanskrit, “putra” bererti “putera” atau “anak lelaki”, dan “jaya” bererti “kejayaan” atau “kemenangan”. Pembangunan Putrajaya bermula sejak awal 1990-an, dan hari ini mercutanda utama telah disiapkan dan penduduk dijangka meningkat dalam tempoh terdekat.

Ringkasan Info

  • Lokasi : Terletak 25 kilometer di selatan Kuala Lumpur
  • Keluasan : 18.92 mi²
  • Bilangan Penduduk : 88,300 (2015)
  • Huruf Pertama Plat Kenderaan : F
  • Poskod Kebangsaan : 62XXX

*Data adalah anggaran pada tahun 2010.

Tempat Menarik di Putrajaya

Bandar putrajaya

Terdapat beberapa tempat yang pengunjung boleh terokai semasa berada di Putrajaya. Ya, jom kita terokai bersama dengan kami di tempatmenarik.my.

  1. Taman Botani Putrajaya
  2. IOI City Mall Putrajaya

Baiklah, jika anda mempunyai senarai tempat menarik yang perlu kami ketahui sila tinggalkan komen anda lokasi tempat tersebut. Jom kita terjah tempat-tempat menarik di Putrajaya bersama-sama!

Sumber info tentang Putrajaya

  1. http://www.wikiwand.com/
REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Previous articleLokasi Percutian Superb di Negeri Perak yang Perlu Kita Ketahui
Next articleSabah Tempat Perlancongan Wajib Pergi yang Awesome
tempat-menarik-putrajayaSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!