Jom ke Lokasi Terbaik Makanan Sedap di Selangor

tempat makan di selangor

Kalau pergi ke Selangor apa yang terlintas di fikiran anda? Pastinya pelbagai tempat makan yang sedap betul tak? Tak kira sama ada uptown atau downtown, hotel atau restauran, kedai mamak atau food truck, pastinya akan ada sahaja lokasi “rahsia” yang ramai belum tahu.

Lain lubuk lain umpan. Begitu juga dengan tempat makan, lain tempat lain pula makanan specialnya. Jadi kalau ke Selangor pastikan bajet anda mencukupi. Bukan kerana harga makan mahal, tetapi kerana terlalu banyak tempat yang wajib anda pergi. Kenapa, tak percaya?

Apa Makanan Wajib Anda Cuba di Selangor?

Makanan juga merupakan salah satu daripada keperluan asas manusia. Selain itu, makanan juga merupakan salah satu warisan tradisi kita. Makanan yang mempunyai kaitan dengan warisan sejarah rakyat pelbagai kaum di Selangor, contohnya Bak Kut Teh (makanan masyarakat kaum buruh kasar Tionghua), tempe (makanan masyarakat Jawa yang merupakan kesukaan Yang Berhormat Sungai Panjang) dan sebagainya. Walaupun Bak Kut Teh bukan makanan halal, tetapi kini makanan ini sudah ada versi vegetariannya dan ianya boleh menjadi makanan yang halal.
Antara makanan yang paling terkenal di Selangor ialah lontong dan pecal. Malah terdapat juga makanan tradisi yang sama seperti negeri lain seperti makanan sewaktu hari raya. Antara makanan yang menjadi sajian utama adalah ketupat, lemang, rendang ayam, kuah kacang, tapai, lontong dan pecal. Masakan berasaskan tempe juga amat masyhur di negeri ini. Ianya merupakan sejenis makanan yang diperbuat daripada kacang soya dan menjadi kegemaran masyarakat jawa. Ia termasuk sayur goreng, kuah lontong, kerepek tempe dan sebagainya.
Penulis buku masakan, Norzailina Nordin, pernah berkata di Selangor, masyarakatnya banyak terpengaruh dengan gaya masakan orang Bugis. Beliau berkata: “Antara kuih tradisi yang semakin hilang dalam masyarakatnya adalah kuih Bugis Mandi. Kuih ini mempunyai rupa dan rasa yang hampir sama dengan kuih Badak Berendam namun bebolanya lebih kecik menyerupai Buah Melaka.” Pada dasarnya, kuih tradisional dulu mempunyai ciri yang hampir sama iaitu tepung pulut yang digiling sendiri, dikacau dengan campuran santan. Isinya kebanyakan kelapa parut yang dimasak dengan gula hangus kerana ketika dulu, gula merah sukar diperoleh.”Jadi makanan yang sebegini perlu diberi perhatian dan dipastikan resipinya dapat dipelihara untuk diwarisi turun-temurun.
Antara makanan lain yang masyhur di selangor ialah tempe, lontong, mee bandung (terkenal di Klang), sayur kulur (terkenal bagi masyarakat Banjar), sate (terkenal di Kajang), rojak, rempeyek dan sebagainya.

Tempat Makan di Selangor

peta negeri selangor

Kalau tak percaya jom kita terjah beberapa lokasi yang mana mungkin lokasi ini anda belum pernah sampai lagi walaupun ianya mungkin berdekatan dengan anda. Betul tak?

Tempat Makan di Petaling Jaya

  1. Restoran Nasi Kukus Ilham
  2. Durian di Durian SS2 Petaling Jaya
  3. Mr Steak House
  4. Nasi Lan Kedah
  5. Nasi Bukit Padang Jawa
  6. Island BBQ Steamboat
  7. Izi Stesen

Tempat Makan di Hulu Langat

  1. Shaqhel’s Kitchen
  2. Restoran Anje Nasi Beriyani Gam Johor

Tempat Makan di Klang

Tempat Makan di Gombak

  1. Restoran Nasi Bungkus Mok Dah
  2. Medan Selera Taman Sri Gombak

Tempat Makan di Kuala Langat

Tempat Makan di Sepang

Tempat Makan di Kuala Selangor

Tempat Makan di Hulu Selangor

Tempat Makan di Sabak Bernam

Baiklah kalau anda ada tempat menarik yang nak kami review, sila hubungi kami melalui borang online ini.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Previous articleJom Jalan-jalan Cari Tempat Makan Best di Pulau Pinang
Next articleRasai Kelazatan Masakan Negeri Kedah di Port Makan Terbaik di Sini
tempat-makan-selangorSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!