Rasai Kelazatan Masakan Negeri Kedah di Port Makan Terbaik di Sini

tempat makan di kedah

Negeri Kedah tidak asing lagi sebagai salah satu destinasi perlancongan yang dikenali ramai. Negeri jelapang padi ini sangat terkenal dengan kedamaian dan ketenangan negerinya yang menghijau dengan tanaman padi sejauh mata memandang. Namun begitu mungkin ramai tidak tahu bahawa terdapat banyak tempat makan di Kedah yang perlu kita cuba jika bertandang ke sini.

Kali ini, kami di tempatmenarik.my ingin ketengahkan seberapa banyak tempat-tempat makan yang perlu anda cuba kerana di negeri Kedah ini sangat berbaloi untuk kita cuba semua. Kenapa? Kerana harga makanan disini sebenarnya tidaklah semahal negeri-negeri yang lain. Mungkin kerana disini masih kos sara hidup rendah (mustahil rasanya) atau mungkin kerana moral diri yang tinggi untuk tidak menaikkan harga makanan mengikut harga minyak naik.

Apa nak kata, mungkin lain kedai lain pula harganya. Namun itu tidak perlu kita gusar. Apa yang penting, alang-alang sudah datang ke Kedah, mesti cuba masakan orang Kedah!

Apa Makanan Wajib Anda Cuba di Kedah?

Hari ini saya masih memperkenalkan makanan yang berasal dari utara iaitu negeri KEDAH. Kedah merupakan negeri yanf mempunyai beberapa keistimewaan yang tersendiri yang secara tidak langsung telah menghasilkan keunikan perkembangan sejarah yang dilaluinya. Gua-gua batu kapur yang merupakan tempat tinggal atau tempat persinggahan masyarakat zaman prasejarah banyak terdapat di daerah-daerah Kubang Pasu, Kota Star dan Baling. Apa yang lebih menarik ialah terdapatnya sebuah gunung yang tersergam indah di persisiran pantai yang dipercayai telah menjatan Hindi di zaman yadi landmark kepada pelayar-pelayar yang melalui Laung silam. Makanan yang saya nak memperkenalkan hari ini ialah PEKASAM, LAKSA KEDAH, GULAI BATABG PISANG, dan KUIH BUNGA PUDAK.

PEKASAM
Saya percaya setiap negeri mempunyai makanan tradisinya. Dan, apabila menyebut makanan tersebut, pasti nama negerinya turut diperkatakan. Bagi saya pekasam merupakan makanan tradisi yang popular di negeri Kedah. Biar sekalipun anda mengatakan bahawa negeri anda juga popular dengan pekasam, saya masih menyatakan bahawa pekasam negeri Kedah tetap yang istimewa. Jangan marah ya. Mungkin perbezaan itu terletak pada ikan yang digunakan. Jika di Kedah ikan puyu, haruan, lampam menjadi ikan yang sering digunakan untuk membuat pekasam.

LAKSA KEDAH
Laksa Kedah asli ni ada ciri tertentu. Kuah mestilah pekat dan likat. Dari segi warna tu agak pucat sikit kekelabuan. Ini kerana laksa Kedah asli tidak menggunakan cili kering, tetapi menggunakan cili padi. Disebab cili padi ni dah pedas, maka pengunaanya cukupla sedikit sahaja. Tak seperti cili kering, kita kena pakai banyak.Laksa yang digunakan selalunya laksa beras buatan sendiri. Orang sini panggil laksa chap. Selalu ada jual dipasar pagi. Jika susah nak dapat laksa chap, boleh je pakai laksa kasar kering biasa, direndam dahulu semalaman barulah direbus lembut.

GULAI BATANG PISANG
Gulai Batang Pisang memang signature dish orang Baling Kedah, terutamanya di kawasan kampung. Tetapi tolong jangan bayangkan dalam periuk atau kawah sedang menggelegak tu ada batang pisang. Nama saja Gulai Batang Pisang tetapi bahagian batang pisang yang digunakan adalah umbut pisang atau rias pisang. Umbut pisang adalah bahagian tengah batang pisang yang lembut dan berwarna putih. Sama saja kalau umbut kelapa.
Gulai batang pisang biasanya di masak untuk majlis kenduri dan lebih sedap gulai batang pisang menggunakan daging bertulang lembu atau kambing.
Sekarang, menu gulai batang pisang boleh juga dijadikan salah satu menu berbuka puasa yang istimewa.

KUIH BUDAK PUDAK
Kuih Bunga Pudak ialah sejenis kuih asli di negeri Kedah,terutama di kawasan utara Kedah seperti Alor Star,Jitra dan kawasan-kawasan berdekatan dengannya. Orang Kedah yang tinggal di kawasan selatan dan timur mungkin tidak mengenali atau tidak tahu cara untuk memasak kuih ini.Kuih ni dijual di kedai-kedai kuih tradisi terutama di Pekan Rabu,Alor Star. Kuih ini dinamakan sempena bunga Pokok Pudak.Bahan yang digunakan untuk membuat kuih ini mudah untuk didapati akan tetapi cara pembuatan kuih ini tidak mudah seperti yang disangkakan.Kuih ini merupakan kuih orang dulu-dulu dan pembuatan kuih ini memerlukan teknik kemahiran yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang berkualiti.

Tempat Makan di Kedah

Daerah di negeri Kedah

Jadi, apa yang kita tunggu lagi. Makanan tak akan datang kalau kita tak pesan. Kita tak akan dapat pesan makanan kalau tak tengok menu yang ada. Kalau nak tengok menu, mestilah sampai ke restoran dahulu. Nak sampai restoran? Jom kita terjah satu-satu tempat makan ini.

Tempat Makan di Kubang Pasu

Tempat Makan diĀ Padang Terap

Tempat Makan di Pokok Sena

Tempat Makan di Kota Setar / Alor Setar

  1. Bite Cafe
  2. Restoran Arabian Delight

Tempat Makan di Pendang

Tempat Makan di Yan

Tempat Makan di Sik

Tempat Makan di Kuala Muda

Tempat Makan di Baling

Tempat Makan di Kulim

Tempat Makan di Bandar Baharu

Tempat Makan di Langkawi

  1. Kak Yan Nasi Campur
  2. Restoran SeaShells Laman Padi
  3. Nasi Dagang Pak Malau
  4. Hafiz Rojak

Baiklah, jika anda mempunyai sebarang perkongsian dengan kami bolehlah tinggalkan sebarang komen untuk kami rujuk dan lihat nanti insyaAllah. Jangan lupa untuk berikan review juga jika anda sudah pergi ketempat-tempat makan tersebut.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Previous articleJom ke Lokasi Terbaik Makanan Sedap di Selangor
Next articleRasai Masakan Terengganu di Lokasi Hangat Tempat Makan Terbaik Negeri Terengganu
tempat-makan-kedahSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!