Taman Safari Indonesia Tempat Tumpuan Pelancong

202

Taman Safari Indonesia

Assalamualaikum. Bagi yang meminati untuk melihat pelbagai jenis haiwan di Indonesia anda boleh berkungjung ke Taman Safari. Taman Safari Indonesia adalah tarikan pelancong di Bogor dengan konsep pelancongan keluarga, berorientasikan alam sekitar kepada habitat hidupan liar di alam liar. Admin masukkan tempat ini ke dalam tempat menarik di Indonesia.

Keistimewaan Taman Safari ini ialah anda dapat melihat pelbagai jenis binatang dari pelbagai negara. Anda juga dapat berinteraksi dengan haiwan dengan memberi mereka makanan. Selain itu, haiwan yang jinak akan dilepaskan dan anda dapat melihat mereka secara langsung seperti kuda belang. Anda boleh membawa kenderaan sendiri atau menaiki kenderaan yang telah disediakan untuk mengembara melihat binatang.

Disini juga terdapat banyak pertunjukkan haiwan. Pertnjukkan ini boleh dilihat secara percuma. Menariknya setiap pertunjukkan mempunyai mesej yang tersendiri seperti sayangi haiwan. Anda pasti akan terhibur dengan pertunjukkan daripada haiwan-haiwan dalam taman ini dengan reaksi bintang yang akan menciut hati.

Bawalah ahli keluarga anda ke taman safari ini untuk melihat dunia flora dan fauna. Tempat ini sangat sesuai dijadikan tempat bercuti bersama keluarga. Anda juga akan dapat menimba pengalaman baru dan ilmu baru jika berkungjung ke sini. Admin kongsikan Peta Tempat Menarik ini. Semoga bermanfaat.

WOW! ALAMI ALAM FLORA DAN FAUNA YANG MENAKJUBKAN DI TAMAN SAFARI INDONESIA

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : Jalan Raya Puncak No.601, Cibeureum, Cisarua, Bogor, Jawa Barat 16750, Indonesia.
  • Nombor Telefon : +62 251 8250000
  • Waktu Operasi : 9:00 a.m – 5:00 p.m
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Taman Safari

Bergagai Binatang

Memasuki kawasan haiwan, anda perlu melalui jalan raya dengan rumput dan pokok di sebelah kiri dan kanan jalan. Di bahagian pertama, anda akan disambut oleh zebra. Kuda hitam dan putih yang unik ini akan meminta makanan dengan anda. Anda boleh memberi makan kepada binatang-binatang yang jinak ini. Mereka akan menghampiri kereta anda untuk meminta makanan. Anda tidak perlu takut kerana ada pengawal yang akan mengawasi.

Banyak lagi binatang lain yang boleh anda lihat seperti harimau, kangaroo, singa, berang dan banyak lagi. Buat pengetahuan anda disini terdapat 2000 jenis haiwan daripada pelbagai spesis termasuk yang sudah terancam.

Safari Water Park

Bagi anda yang suka berenang, anda boleh berenang di Safari Water Park. Perkara yang unik tentang berenang di sini ialah anda dapat merasakan pengalaman berenang dengan buaya. Sudah tentu tidak secara langsung kerana terdapat pemisah antara kolam dengan buaya. Anda boleh merasakan air gunung yang sejuk ketika berenang di dalam kolam.

Pertunjukkan

Pelbagai pertunjukkan haiwan boleh dilihat secara percuma. Terdapat pertunjukkan gajah, harimau, pelbagai haiwan, burung, lumba-lumba dan singa laut, sarkas dan koboi. Pertunjukan berlangsung 2-3 kali sehari. Pada pertunjukkan ini, anda dapat melihat betapa bijaknya haiwan itu dan perbuatannya yang menarik. Sebagai contoh, tingkah laku orang utan lucu atau bagaimana ucapan gajah boleh melukis.

Baby Zoo

Tempat yang banyak dikunjungi di sini adalah Baby Zoo. Pada bahagian depan Baby Zoo, anak-anak dapat mencuba untuk menunggang kuda poni, kuda mungil yang memiliki poni pada bagian atas kepalanya. Terdapat banayak anak-anak binatang di dalam baby zoo.

Safari Trek

Bagi anda yang suka aktiviti lasak dan cabaran, terdapat laluan pejalan kaki khas untuk melihat haiwan dari atas iaitu Safari Trek. Anda akan berjalan di jalan-jalan yang tidak licin. Di laluan Safari Trek, anda akan berjumpa dengan air terjun dan boleh cuba aktiviti lasak semasa perjalanan ini.

Safari Night

Jika anda ingin mengalami suasana yang berbeza, Safari Night boleh menjadi pilihan. Safari Night bermula jam 19.00 malam dan hanya diadakan pada hujung minggu (hujung minggu). Anda dapat melihat kehidupan haiwan pada waktu malam.

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Safari Indonesia

Jom Lihat Review Pengunjung di Taman Safari

Love this place!! You can see animals and touch them while you are inside the car, the place is located near the mountain and has a very nice view and there is play area for children and adults. The ticket is expensive but it include 24 rides and animal shows. Over all its a very nice place to spend the day with family. Give it 5 star!! Unaisah Abdat.

A very amazing place to spend a day in. It’s organized. And you can see a lot of animals and not only see, you can also feed and ride so of them. And there is also a roller coaster and other good rides. Sa’ad.

Well preserved zoo with a very nice combination of animal and fun park. I would love to see more flowers garden or relaxing garden in it in the future. Time goes fast in this place that sometimes you think that there is not enough time to see all animals and entertainment with just one visit. kurniawan murti.

I just love it. Each year, it improves. Love the clean toilets everywhere in there. Love the well preserved animals, love the weather. Love it! Reny B Rinevy.

Lovely place spending time with family, you can see animals like tigers, lions, elephants from inside the car. Many facilities like gondola, photos with animals, mini trains, and others kids games. And the tickets price is moderate. Lukman Hakim Siregar. 

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada kumpulan.info dan destinasiwisatadaerah.blogspot.my kerana berkongsi maklumat dan gambar yang menarik. Maklumat yang dikongsi sangat berguna dan membantu admin.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Taman Safari, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Taman Safari.

Facebook Comments
REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Harga
Previous articleDanau Toba Tempat Menarik di Indonesia
Next articlePantai Indrayanti Tempat Pelancongan Menarik di Indonesia