Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Tempat Menarik Di Padawan Kuching Sarawak

Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Tempat Menarik Di Padawan Kuching Sarawak

Assalamualaikum. Sarawak amat terkenal dengan keadaannya yang pelbagai kaum. Antaranya, kaum melayu, kaum iban, kaum bidayuh dan lain-lain. Setiap kaum di Sarawak mempunyai ciri-ciri dan identiti yang tersendiri. Ada kaum yang membuatkan leher mereka kelihatan panjang untuk tampak lebih cantik. Ada juga kaum yang hidup bermasyarakat didalam satu rumah yang panjang. Kerajaan Sarawak masih mengekalkan identiti tradisional di kawasan-kawasan tertentu yang boleh kita lihat sehingga ke hari ini.

Rumah panjang adalah sebuah jenis rumah tradisional Sarawak. Apa yang menarik di Rumah panjang adalah masyarakat sekampung tinggal di bawah satu rumah yang sama. Hanya bilik yang akan memisahkan mereka. Mereka juga hidup seperti keluarga dan mempunyai jadual untuk melakukan kerja seharian mereka.

Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh adalah rumah yang paling panjang di dalam kategori Rumah Panjang di Sarawak dan kerana itulah ia menjadi salah satu tempat menarik di Sarawak. Anda semua boleh melihat rumah ini dengan lebih dekat kerana kawasan rumah ini dibuka untuk menjadikan tarikan pelancong di Sarawak. Dan terbukti, ramai pelancong yang berkunjung ke Malaysia hanya untuk melihat Rumah Panjang.

Apabila anda sampai ke Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh, pasti anda akan diraikan dengan banyak tarian semperna rasa sambut mereka terhadap tetamu. Anda juga akan diajak bersama-sama menari tarian tradisional Sarawak. Dan yang paling seronok, anda dapat melihat budaya dan cara hidup tradisional orang Bidayuh. Admin akan kongsikan Peta Tempat Menarik ini.

HEBAT! RUMAH PANJANG ANNAH RAIS BIDAYUH MEMPUNYAI SISTEM KEMASYARAKATAN YANG MENAKJUBKAN

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

Dapatkan Info Menarik di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh

Aktiviti Sesuai

Terlalu banyak aktiviti yang dpat anda lakukan ketika di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh. Antaranta ialah mengenal budaya tradisional orang Bidayuh. Dan andai nasib anda baik, anda dapat melihat persembahan oleh orang-orang Rumah Panjang tersebut.

Harga dan Kos Terlibat

Harga untuk memasuki Rumah Panjang adalah RM 8 seorang

Penginapan yang Ada

Anda boleh Tinggal Di Rumah Panjang Annah Resort

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh

Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh

Jom Lihat Review Pengunjung di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh

A good place to go for holiday…fresh air. Anna Dhoroty

Edward is great! He shares his stories readily with us. Alan Tan

I had tried many local food during my visit. I had tried to dance with the local people. I had experience blowing the pipe (how they hunt for animal). There are some famous drawing on the wall along the long house. Robin Tan

Nice tour to see how the Dayak iban people live. Jeremy Ho

21st century Bidayuh settlement that still keeps the original architectural scheme. Locals will ignore you while they do their stuff or watch Adventure time on their satellite TV. Home staying is an option that probably will get you more in touch with them. Their hand made harvest baskets are simply amazing. Go. Don’t take photos of the people, they don’t like it. Ivan Exposito

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada besiwaja.blogspot.com kerana berkongsi maklumat dan gambar yang menarik. Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh merupakan satu tempat yang menarik dan wajib dikungjungi. Anda pasti akan teruja dan berpuas hati.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh.

REVIEW OVERVIEW
Lokasi
Pengalaman
Harga
Previous articleGambar Pemandangan Hitam Putih Yang Unik Dan Wajib Kamu Pergi
Next articleWind Cave Tempat Menarik Di Bau Sarawak
rumah-panjang-annah-rais-bidayuh-tempat-menarik-di-padawan-kuching-sarawakSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!