Pulau Sapi Salah Satu Tempat Menarik Di Sabah

Pulau Sapi Tempat Menarik di Beluran Sabah

Assalamualaikum. Sabah adalah salah satu negeri yang menyimpan pelbagai khazanah rahsia yang masih banyak lagi belum diterokai. Ia adalah antara aset negara yang terbesar. Banyak tempat-tempat menarik semula jadi yang berada di negeri Sabah. Sabah juga mempunyai pelbagai pulau dan hutan yang menarik sehingga ke taraf antrabangsa. Terdapat satu pulau di Sabah yang mencatatkan kunjungan pelancong luar paling tinggi berbanding pulau lain iaitu Pulau Sapi, salah satu tempat menarik di Sabah.

Pulau Sapi terletak hanya di hujung barat daya Pulau Gaya. Pulau seluas 25 ekar (10 ha) ini memiliki pantai yang terbaik di taman dan popular dikalangan pelancong bagi aktiviti snorkeling dan menyelam. Tambahan pula, antara 10 AM dan 4 PM pulau ini sibuk dengan pelancong asing tetapi selepas feri terakhir berlepas pulang ia menjadi pulau yang aman kerana di pulau ini hanya terdapat mereka yang bermalam di situ sahaja. Ia dibangunkan dengan kemudahan seperti jeti, tempat berkelah, tempat memanggang, meja, bilik persalinan, dan bilik air. Hutannya pula didiami oleh macaques. Berkemah dan unggun api dibenarkan dengan kebenaran Warden Taman.

Selain itu, Pulau sapi sangat istimewa kerana merupakan pulau yang paling ramai dikunjungi oleh pelancong luar berbanding pulau-pulau lain dalam Taman Marin Tunku Abdul Rahman saperti Pulau Gaya, Pulau Manukan, Pulau Mamutik, Pulau Sulug. Pulau Sapi terkenal dikalangan pelancong Korea dan pelancong dari negara Cina. Ini kerana pulau Sapi terkenal dengan air lautannya yang bewarna hijau kebiru-biruan atau. Warna tersebut dikenali sebagai warna turqoise.

Jika dibandingkan dengan Pulau Gaya atau Manukan, Pulau Sapi ni hanyak bersaiz kecik. Pantainya pun juga tak sebesar mana tapi pulau ni adalah pulau yang paling terkenal di kalangan penyelam kerana pemandangan bawah laut dia paling cantik. Admin akan kongsikan Peta Tempat Menarik ini.

COOL! PULAU SAPI MEMPUNYAI PEMANDAGAN LAUT YANG BERTARAF DUNIA 

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu

 • Waktu Operasi : 10 AM – 4 PM
 • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Pulau Sapi

Aktiviti Sesuai

Antara aktiviti yang boleh anda lakukan ketika di sini:

 • Snorkeling
 • Berkelah
 • Hiking
 • Coral Flyer Zipline
 • Scuba diving
 • Parasailing
 • Fotografi
 • Bermalam di pantai

Penginapan yang Ada

Antara penginapan yang berdekatan Pulau Sapi:

 • Cititel Express Kota Kinabalu
 • Bunga Raya Island Resort
 • Gaya Island Resort

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Pulau Sapi

Pulau Sapi Pulau Sapi Pulau Sapi Pulau Sapi Pulau Sapi

Jom Lihat Review Pengunjung di Pulau Sapi

Once you arrive Sapi Island, thousands of fishes and beautiful sea view at the jetty already impress you, most will think “it’s gonna to be an awesome tour!” I feel the same no matter how many times I visit Sapi. Sapi is really a gift to Kota Kinabalu, how many cities in the world have nice tropical island only 7 KM away? Zuckinstan, Netherland

Definitely worth to visit especially for snorkeling,water sports.
It will be more crowded during weekendsAfiqah Hanis

Couldn’t be more sure than the title given. I’m so in love with the islands and beaches in Sabah because they are just the best. Crystal clear water to enjoy while dancing with the fish here do fulfill that peace part you needed most. Sapi Island is the best for me as I love the not so expose area and the calmness. Great place for BBQ with friends and family membersAhmad Syahbani

Most interesting place if you wanna swim; clear water and can swim with the fish. Have a public toilet for visitorsVenessa Taylor

This island is quite small but the waters are beautiful and calm. Sometimes it might get crowded with people. Do not go in monsoon season because the waters might get a little cloudy. Sutragopal 

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada wikipedia.com kerana berkongsi maklumat dan gambar yang menarik. Ternyata Pulau Sapi merupakan satu tempat pelancongan yang menarik dan wajib dikungjungi. Anda pasti akan teruja dan berpuas hati. 

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Pulau Sapi, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Pulau Sapi.

REVIEW OVERVIEW
Lokasi
Pengalaman
Harga
Previous articlePulau Manukan Tempat Menarik Di Sabah
Next articlePlanetarium Negara Tempat Menarik Di Kuala Lumpur
pulau-sapi-salah-satu-tempat-menarik-di-sabahSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!