Muzium Kucing Tempat Menarik Di Kuching Sarawak

Muzium Kucing Tempat Menarik Di Kuching Sarawak

Assalamualaikum. Kucing adalah salah satu haiwan yang hidup bersama manusia. Haiwan ini terkenal dengan kecomelan dan kenakalan yang mencuit hati. Banyak pandangan ulama tentang kucing adalah haiwan kegemaran Rasulullah. Kajian mendapati, kucing dapat menghilangkan tekanan dan stress yang ada pada diri manusia. Bunyi getaran “purr” akan menghasilkan gelombang ke otak manusia seterusnya akan memberi ketanangan.

Maka, post kali ini, admin akan bercerita tentang tempat yang berkonsepkan kucing dan segala perkara yang berkaitan tentang kucing terdapat di sini. Penggemar kucing pasti akan terpukau pengsan apabila ke tempat ini. Anda semua wajib ke tempat ini jika menggelar diri anda penggemar kucing. Tempat yang admin maksudkan adalah Muzium Kucing. Ia adalah salah satu tempat menarik di Sarawak. 

Walaubagaimanapun tiada kucing hidup di Muzium Kucing. Tempat ini hanyalah muzium yang bertemakan kucing. Ia bercerita tentang jenis-jenis kucing, sejarah kucing, gambar-gambar kucing dan replika kucing. Di sinilah anda dapat menambah ilmu pengetahuan tentang kucing. Bagi admin, yang paling menarik di muzium ini adalah pusara kucing dan kucing yang diawetkan.

Untuk pergi ke muzium kucing, amat mudah kerana ia berada dalam Google Map dan Waze. Cari sahaja kata kunci “Muzium Kucing” pasti ada tanda penunjuk arah ke tempat itu. Muzium ini terletak di Aras Bawah, Bangunan  DBKU. Admin akan kongsikan Peta Tempat Menarik ini.

AWSOME! MUZIUM KUCING MEMBERI ILMU DAN PENGETAHUAN YANG HEBAT TENTANG KUCING 

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : Bangunan DBKU, Bukit Siol, Jalan Semariang, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak.
  • Nombor Telefon : 082-446 688
  • Waktu Operasi : Setiap Hari (9 AM – 5 PM)
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Muzium Kucing

Aktiviti Sesuai

Satu-satunya aktiviti di Muzium Kucing adalah mengambil gambar. Nampak macah bosan, tetapi admin yakin dengan adanya replika dan gambar yang menarik, anda semua pasti berasa berat untuk meninggalkan muzium ini.

Harga dan Kos Terlibat

  • Kamera handphone : RM 3
  • Kamera Biasa : RM 3
  • Kamera Digital : RM 4
  • Kamera Video : RM 5

Promosi Istimewa yang di Berikan

Masuk adalah PERCUMA!

Jom Saksikan Keindahan Suasana di Muzium Kucing

Muzium Kucing Muzium Kucing Muzium Kucing Muzium Kucing Muzium Kucing

Jom Lihat Review Pengunjung di Muzium Kucing

A very interesting place with a wide range of information and items related to cats. Recommended to all cat lovers. Entrance is free but you will need to pay a small fee if you bring a camera/video recorder. Handphone camera (RM3), digital camera (RM4) and video/digital video camera (RM5). Hazie H

Been here many years ago . That time it was still new. Plenty of cats statues . They are interesting, fascinating and really cute to look at. Some paintings of cats are beautiful. The venue is very clean and well laid out. I think it’s cosy. I don’t know now, how is the condition there. It would be a pity if it’s not maintained well. This is an interesting place to bring children to and for cats lovers as well. Personally, I don’t fancy cats so much though, still I fancy this place. Monalisa. S Booter Suaidi

Been here twice. It has a beautiful view of Kuching since the locationbis on hill. Its good for children and family tourism. Agus. F. Winoto

Such a quirky place if you love cats. But interesting about them all the same. Recommended to visit. Deborah Koch

A place must to visit when you are in kuching. You can get to know the history about the cat city and you can buy some cool souveniers from the musuem. Tanvir Hossain

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada emiliaputeri.blogspot.my kerana berkongsi maklumat dan gambar yang menarik. Ternyata Muzium Kucing merupakan satu tempat yang menarik dan wajib dikungjungi. Anda pasti akan teruja dan berpuas hati.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Muzium Kucing, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Muzium Kucing.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Lokasi
Harga
Previous articleMasjid Jamek Kuching Tempat Menarik Di Kuching Sarawak
Next articleKampung Bukit Tok Beng Tempat Makan Sedap Di Kuala Terengganu
muzium-kucing-tempat-menarik-di-kuching-sarawakSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!