Melaka River Cruise Destinasi Menarik di Melaka

Melaka-River-Cruise

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Harapnya semua sihat kerana kali ini admin ingin kongsikan satu tempat yang sangat hebat untuk anda pergi. Tetapi sudah pasti tubuh badan anda perlu sihat dan ceria bagi menikmati perjalanan hebat di Melaka River Cruise ini.

Melaka River Cruise sudah semestinya sudah menjadi satu tarikan utama yang sangat hebat di antara pelbagai tempat menarik di Melaka. Oleh sebab itu, anda perlu tahu apa yang menariknya di sini dan bagaimana anda boleh naiki cruise yang hebat ini.

Sedikit info ringkas mengenai Melaka River Cruise ini ialah sebelum ini sungai yang mengalir di kawasan bandar Melaka ini ialah sebagai titik pertemuan antara Timur dan Barat pada abad ke-16. Namun hari ini, Sungai Melaka ini telah dinaik taraf menjadi satu  destinasi pelancongan yang sangat hebat. Kedua-dua penduduk tempatan dan warga asing datang ke sini untuk menikmati dan melihat sendiri pelbagai peninggalan sejarah.

Ada gereja-gereja lama, masjid, jambatan, rumah puak, gudang, kuil dan kampung-kampung dan sebagainya. Pendek kata anda semua wajib datang sendiri ke Melaka dan melihat sendiri keindahan sejarah disini dan sudah pasti menaiki Cruise di Sungai Melaka ini. Sebelum terlupa, admin ingin kongsikan bahawa lokasi Melaka River Cruise ini telah admin masukkan kedalam Peta Tempat Menarik ini.

Alami Pengalaman Menaiki Cruise Menyelusuri Sungai Melaka yang Indah

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

 • Alamat : Jalan Tun Mutahir, 75300 Melaka
 • Nombor Telefon :  06-281 4322
 • Waktu Operasi :  9am – 11pm
 • Facebook : 
 • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Melaka River Cruise

Jika dahulu sungai Melaka ini mempunyai air yang berlumpur dan keruh, kini semuanya sudah berubaha apabila ianya dinaik taraf menjadikan ianya agak jernih dengan warna hijau zamrud. Benteng yang bersih di kedua-dua tepi sungai pula sangat menyejukkan mata. Sungai ini sebenarnya juga telah diperluaskan dan peranti mekanikal telah dipasang untuk mengawal kedalaman air. Idea ini adalah untuk menjadikan sungai itu sepenuhnya bebas pencemaran dan bagi membina taman yang indah di tebingnya, dan membuka laluan pejalan kaki.

Bagi pelancong yang mengikuti pelayaran menaiki Melaka River Cruise ini, mereka akan dapat merasai pelbagai budaya dan sejarah negara. Anda juga dapat melihat pokok Melaka, di mana ianya seperti satu kisah Parameswara yang begitu terinspirasi melihat seekor tikus menendang seekor anjing. Ya, itulah satu peristiwa menjadikan nama tempat ini sebagai Melaka.

Bot 26 serat kaca dinamakan sempena tokoh bersejarah seperti Hang Tuah, Hang Jebat, Munshi Abdullah dan Tun Perak. Penumpang juga dipersembahkan dengan lagu tradisional seperti dondang sayang.

Dua Jenis Pelayaran di Melaka River Cruise

Terdapat dua jenis pelayaran. Satu menawarkan ulasan yang dirakam dan yang satu lagi mempunyai pemandu pelancong sebenar di atas kapal. Masa pelepasan untuk Melaka River Cruise adalah sekitar 45 minit (9 KM) dari Pusat Warisan Quayside ke Taman Rempah, Pangkalan Rama. Bot disediakan setiap hari dalam setiap tiga puluh minit antara waktu berikut: 9.30 pagi hingga 5 petang dan 6 petang hingga 12 tengah malam.

Yang mesti dilihat di pelayaran ialah Kampung Morten, sebuah muzium hidup yang mempamerkan sebuah kampung yang telah wujud selama beratus-ratus tahun.
Terdapat muzium peribadi di sini di mana pelancong boleh mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang budaya Melayu tempatan termasuk kostum dan kraf mereka seperti kerja sulaman.

Selain itu, anda juga boleh melihat replika kapal lanun, roda mata di Malaysia Eye On Malaysia, panggung wayang Cathay serta terminal bas ekspres lama. Terdapat juga replika kincir angin diraja dan kubu, lengkap dengan meriam di sekeliling dinding.

Bot pelayaran melepasi jambatan yang mempunyai fungsi penting pada zaman dahulu. Yang pertama, Jambatan Tan Boon Seng, menandakan tempat strategik yang ditangkap oleh Portugis pada tahun 1511 dalam usaha mereka menduduki Melaka. Jambatan lain ialah Jambatan Chan Boon Cheng, Ghostbridge of Melaka, Jambatan Pasar Lama dan Jambatan Jalan Hang Tuah.

Harga Tiket Melaka River Cruise

Untuk perhatian, segala urusan juga boleh diatur dengan menghubungi Melaka River Cruise di 06-281 4322 atau panduan pelayaran Bernard Kenneth Gooting di 012-9127210.

Baiklah, berikut ialah harga tiket untuk menarik cruise disini. Ingat, pengalaman menarik tiada tandingan dengan nilai duit.

 • RM15– Warga Asing (dewasa)
 • RM7– Warga Asing (kanak-kanak)
 • RM10– Warganegara (dewasa)
 • RM5– Warganegara (kanak-kanak)
 • RM400– Sewa 1 bot (warganegara)
 • RM600– Sewa 1 bot (warga asing) & ( Touroperators dapat 20% diskaun )

Tarikan Lain Berhampiran Melaka River Cruise

Baiklah ini hanya antaranya sahaja, ada banyak lagi tarikan menarik di kawasan sekitar ini.

 1. Maritim Muzium
 2. Jonker Walk
 3. Menara Taming Sari Melaka
 4. Kota A Famosa Bandaraya Penuh Bersejarah di Kota Melaka

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Sekitar Melaka River Cruise

Melaka River Cruise Melaka River Cruise Melaka River Cruise Melaka River Cruise Melaka River Cruise

Jom Lihat Review Pengunjung di Melaka River Cruise

Masukkan beberapa review. Pastikan lepas copy paste, sila EDIT supaya tiada tulisan singkatan dan Penulisan betul. Contohnya tidak ada tanda baca !!!! dan ….. di dalam review.

Takes you along the historical Malacca river whose banks has been redeveloped into a lively place. Nice views. Eu Meng Ang

Very good english communication , very clan, nice staff, you might get a little wet. Dario GV

Pre-recorded commentary is ok, great view of Malacca but not cheap. Foreigners pay extra. David Francis

You may walk along the river bank or take a tour by boat to see the historic city of Melaka. The stall serving good coffee with light traditional cakes. Sotong Kayu

A must do when in Melaka boats has guide in English and Malaysian. Stefan Schlie

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, selesai sudah perkongsian menarik kali ini. Pastikan anda datang kesini untuk nikmati sendiri keindahan alam dan suasana di sekitar tebing sungai Melaka ini. Jangan lupa ok.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Melaka River Cruise, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Melaka River Cruise.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Harga
Previous articleTaman Burung Tempat Menarik di Melaka
Next articleThe Stadthuys Satu Peninggalan Sejarah Yang Menjadi Lokasi Perlancongan Melaka
melaka-river-cruiseSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!