Masjid Jamek Kuching Tempat Menarik Di Kuching Sarawak

Masjid Jamek Kuching Tempat Menarik Di Kuching Sarawak

Assalamualaikum. Masjid adalah tempat beribadah bagi umat islam. Ia juga pernah dijadika tempat untuk bermesyuarat dan berjual beli sewaktu ketika dahulu. Masjid adalah tempat yang memberi ketenangan kepada umat manusia. Setiap masjid mempunyai reka bentuk yang berlainan dan dan mempunyai ciri-ciri yang berbeza.

Seperti masjid di Melaka, ia mempunyai ciri-ciri seperti tokong Cina kerana reka bentuk masjid di sana mendapat pengaruh yang kuat dari bangsa Baba dan Nyonya. Manakala masjid di Negeri Sembilan, reka bentuk bumbungnya seperti tanduk kerbau kerana mendapat pengaruh dari bangsa Minang.

Admin kali ini ingin bercerita tentang Masjid di Sarawak yang diberi nama Masjid Jamek Kuching. Masjid ini adalah masjid pertama yang dibina di Negeri Sarawak lalu ia menjadi tempat menarik di Sarawak. Ia mempunyai reka bentuk yang unik dan sudah pasti ia mengikut reka bentuk Melayu Sarawak.

Dahulunya, masjid ini hanya dibuat daripada kayu dan ia telah di naik taraf pada tahun 1968 dengan reka bentuk yang menakjubkan. Dinding masjid ini pula bewarna merah jambu dan kubahnya bewarna emas. Amat menarik bukan? Anda boleh melihat Masjid ini dari Waterfront lebih-lebih lagi pada waktu senja.  Masjid ini terletak berdekatan dengan sungai Kuching. Admin juga akan kongsikan Peta Tempat Menarik ini.

COOL! MASJID JAMEK KUCHING PUNYAI KEINDAHAN YANG TIDAK DAPAT DINAFIKAN 

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : Jalan Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Yaakub, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak.
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Masjid Jamek Kuching

Aktiviti Sesuai

Masjid jamek Kuching punyai reka bentuk yang menarik. Di sini anda dapat mengambil gambar tentang sekeliling keindahan masjid. Selain itu, bagi yang beragama Islam, anda digalakkan untuk solat dan lakukan apa-apa ibadah di dalam masjid ini.

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Masjid Jamek Kuching

Masjid Jamek Kuching Masjid Jamek Kuching Masjid Jamek Kuching Masjid Jamek Kuching Masjid Jamek Kuching

Jom Lihat Review Pengunjung di Masjid Jamek Kuching

Comfortable and very big. Love the atmosphere. Aisyah Udah

This is the place for Ramadhan’s Tarawikh prayer. Azrul Syahriman Bin Saleh

You can know about bandar kuching. Salleh Akmal

Love it. Nice and clean. Nur Akmaliah Ahmad

Very spacy & lots of parking spaces available. Morsidi Ali

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, ternyata Masjid Jamek Kuching merupakan satu tempat yang menarik dan wajib dikungjungi. Anda pasti akan teruja dan berpuas hati.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Masjid Jamek Kuching, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Masjid Jamek Kuching.

REVIEW OVERVIEW
Lokasi
Pengalaman
Harga
Previous articleKuching Civic Centre Tempat Menarik Di Kuching Sarawak
Next articleMuzium Kucing Tempat Menarik Di Kuching Sarawak
masjid-jamek-kuching-tempat-menarik-di-kuching-sarawakSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!