MAPS Movie Animation Park Studios Tempat Menarik di Ipoh Perak

6960
Movie Animation Park Studios Ipoh Perak
Movie Animation Park Studios Ipoh Perak

Assalamualaikum. Pada 26 Jun 2017 telah menjadi satu tarikh penting kepada rakyat negeri Perak kerana satu taman tema yang sangat hebat telah dibukan di Ipoh. Seperti yang kita tahu, terdapat banyak tempat menarik di Perak dan dengan pembukaan Movie Animation Park Studios MAPS Meru Perak telah menjadikan Ipoh sebagai satu destinasi perlancongan terkemuka di Malaysia.

MAPS Perak ini sangat hebat kerana ianya bersedia menjanjikan pelbagai tarikan yang telah dibahagikan kepada jenis-jenis dan zon-zonnya yang tertentu. MAPS dibahagikan kepada 6 zon iaitu :

  • Animations square
  • Blast of Zone
  • Dream Zone
  • Fantasy Forest Zone
  • Lakeside Zone
  • Live Action Zone

Itu dia, tengok sahaja nama zon inipun sudah terasa teruja bukan? Selain itu, tarikan di MAPS Meru Perak ini juga boleh dibahagikan kepada jenis-jenis yang berbeza. Ada 5 jenis tarikan disini iaitu :

  • Thrill Rides
  • Kids Fun
  • Family Entertaiment
  • Show & Entertaiment
  • MAPS Snap

InsyaAllah kali ini admin akan kongsikan apa yang ada disini dan apa yang anda boleh terokai disini. Juga akan ada perkongsian tips jika anda ingin ke MAPS Meru Perak ini. Sebelum itu, kami telah masukkan MAPS Meru Perak ini sebagai tarikan yang hebat di dalam Peta Tempat Menarik ini.

Movie Animation Park Studions Meru Perak Pengalaman Terhebat di Perak

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : Movie Animation Park Studios, 3, Persiaran Meru Raya, 31200 Ipoh, Perak.
  • Nombor Telefon : 05-501 5666
  • Waktu Operasi :  10.00am – 10.00pm
  • Facebook : MAPS Meru Perak
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di MAPS Meru Perak yang Anda Perlu Tahu Jika ke Sini

Tarikan MAPS Meru Perak Mengikut 6 Zon Berlainan

  • Animations square

movie animations park studios

With buildings washed with eye-popping colours, this square is impossible to miss, especially being the first that you see once you enter the gates of MAPS Perak. Get ready to be wowed by incredible attractions, including The Home of BoBoiBoy, BoBoiBoy 4D Adventure Theatre, Space Face Fancy Dress, Monkey Business Toy and Candy Shop, and many others!

  • Blast of Zone

Not up for thrilling rides? Perhaps Blast Off Zone is the zone for you. From interactive animated LIVE shows at The Smurfs Theatre, to The Wormhole Technologies, you're bound to find something fascinating up your alley. While you're having fun, don't forget to take a break and fill your hungry tummies at our Starship Restaurant and Starport Food Court, too!

Not up for thrilling rides? Perhaps Blast Off Zone is the zone for you. From interactive animated LIVE shows at The Smurfs Theatre, to The Wormhole Technologies, you’re bound to find something fascinating up your alley. While you’re having fun, don’t forget to take a break and fill your hungry tummies at our Starship Restaurant and Starport Food Court, too!

  • Dream Zone

Enter the Dream Zone and immerse yourself entirely into the worlds of your favorite animated films and series, both old and new. Join your heroes on hilarious adventures in one-of-a-kind attractions and make memories that will last a lifetime!

Enter the Dream Zone and immerse yourself entirely into the worlds of your favorite animated films and series, both old and new. Join your heroes on hilarious adventures in one-of-a-kind attractions and make memories that will last a lifetime!

  • Fantasy Forest Zone

At Fantasy Forest Zone, kids ages 3 to 12 are welcomed to embark on a mystical journey of ancient civilisations in the Cave of Wonders, or marvel at the gravity-defying Upside Down Pyramid. They can also climb as high as The Adventurers HQ Treehouse to discover knowledge about the universe, or dive deep into the magical marine-themed Coral Kingdom Indoor Playground.

At Fantasy Forest Zone, kids ages 3 to 12 are welcomed to embark on a mystical journey of ancient civilisations in the Cave of Wonders, or marvel at the gravity-defying Upside Down Pyramid. They can also climb as high as The Adventurers HQ Treehouse to discover knowledge about the universe, or dive deep into the magical marine-themed Coral Kingdom Indoor Playground.

  • Lakeside Zone

Step into the world of animation through MAPS Perak's Lakeside Zone! Enjoy a lifetime spin or two at Hyperspin or float about at the gravity-defying Asteroid Attack. If these aren't enough for you, how about trying your guts at the thrilling Space X-plorers?

Step into the world of animation through MAPS Perak’s Lakeside Zone! Enjoy a lifetime spin or two at Hyperspin or float about at the gravity-defying Asteroid Attack. If these aren’t enough for you, how about trying your guts at the thrilling Space X-plorers?

  • Live Action Zone

Thirsty for an adrenaline rush? Then get ready to be jolted alive at the Live Action Zone! Hear engines roar while you hold on tightly to your seat, calming your beating heart as our crew stun you with their car and bike stunts, LIVE in our custom-built arena.

Thirsty for an adrenaline rush? Then get ready to be jolted alive at the Live Action Zone! Hear engines roar while you hold on tightly to your seat, calming your beating heart as our crew stun you with their car and bike stunts, LIVE in our custom-built arena.

Harga Tiket dan Pembelian Tiket Secara Online

Sebenarnya MAPS Perak ini ada buat promosi. Jadi ianya sangat bagus kerana pada promosi inilah anda patut ambil peluang untuk pergi kesana.

Selain itu, pembelian tiket ini adalah bergantung kepada umur seperti biasa iaitu kanak-kanak atau dewasa. Ada juga tiket untuk unlimited fun kiranya boleh main semua permainan yang disediakan.

Jika ingin membeli tiket secara online, sila tekan Tempah Tiket MAPS Online.

13 Tips Jika Berkunjung ke MAPS Meru Perak Yang Wajib Kena “Take Note”

1) Bawa topi atau payung jika ada anak kecil sebab cuaca memang sangat panas. Jangan anda bayang ianya sejuk macam indoor theme park Genting. Bawa tuala kecil untuk tutup kepala anak pun ok juga. Bagi yang ada kipas eletrik pun disarankan bawak.

2) Makanan dan minuman dilarang dibawa masuk sama sekali. Kita akan lalu 1 kaunter untuk scan apa barang dalam handbag atau backpack yang kita bawa nanti. Ianya adalah manual scan. Namun, jangan bimbang sebab di dalam sana ada BANYAK cafe. Yang pasti sila sediakan kad kredit atau cash. Jadi tips kami adalah bagi anak sarapan kenyang-kenyang sebelum masuk MAPS.

3) Datang awal pagi dimana theme park dibuka pada jam 10 pagi lagi. Ini supaya kita dapat menjelajahi ke semua tempat di dalam theme park ini. Baru berbaloi bukan?

4) Parking lot ada banyak. Ini review kami masa kami sampai lebih kurang jam 10.30am. Ada lagi beberapa section parking yang belum dibuka. Parking masa kami masuk hari itu FREE sahaja, tapi nampak ada autopay entrance. Jadi sebenarnya tak pasti berbayar atau tidak disana.

5) TOLONGlah masuk BoboiBoy 4D Adventure Theatre! BEST gila. Setidak-tidaknya untuk saya, suami dan anak-anak. Kami masuk 3 kali. Cuma bagi mereka yang ada bayi kecil, anda tidak dibenarkan masuk. Kenapa? Sebab dalam sana kerusinya nanti gerak-gerak, gegar-gegar, ada kena spray air & ada angin keluar dari kerusi. Jadi kenalah bergilir-gilir untuk masuk bagi yang bawa bayi atau abaikan sahaja untuk masuk ke sana.

6) Untuk yang ada anak-anak di bawah 5 tahun eloklah ke Fantasy Forest sebab disana banyak mainan kanak-kanak. Ada Fantasy Carousel, ada Coral Kingdom, ada Whirling Wizard dan lain-lain yang memang kurang adventure. Jadi, sesuai sangat untuk mereka.

7) Ada “LIVE stunts show” untuk kereta & motorsikal pada jam 1.30pm & 3.30pm oleh professional stuntman, BEST!

8) Surau ada disana. Luas & selesa dan untuk wanita ada disediakan tempat wudhuk di dalam surau serta kain telekung juga disediakan walaupun tak banyak. Lebih baik bawa telekung sendiri untuk lebih khusyuk tetapi mungkin sukar untuk bergerak pula dengan beg.

9) Harga makanan memang standard untuk mana-mana theme park. Kami beli tortilla wrap RM15 dan air mineral pun RM3.50 sebotol yang 600ml. Hot choc TOK ABA sedap sangat dengan harga RM9. Mungkin juga sebab masa makan itu masa lapat.

10) Section Dream Zone belum dibuka, jadi tak dapat nak review yang itu.

11) Pendapat saya, biarlah bawa anak-anak yang umurnya sudah 5 tahun ke atas supaya mereka bergembira & boleh naik banyak ride yang disediakan di sana. kebanyakan ride akan ukur ikut ketinggian kanak-kanak (baca: 120cm ke atas) baru lepas untuk dinaiki, atau 100cm (dengan berteman). Kalau tidak nanti kecewa pula semua tak dapat main. Yang pasti, di Fantasy Forest & SMURF Party Land tu memag untuk kanak-kanak ribenalah.

12) Bagi mereka yang jauh, pendapat saya tunggulah sehingga semua section buka baru terjah ke sana. Takut rasa tak berbaloi pulak datang jauh-jauh. Tapi nanti tiket kembali kepada harga normal selepas 2 Julai. Kecuali ada annual / Perak pass ok sahaja nak datang bila-bila sebab boleh masuk berkali-kali.

13) Last but not least, REVIEW ni adalah berdasarkan kami yang tak pernah masuk ke USS atau mana-mana theme park besar yang lain (pernah masuk yang Berjaya Times Square & Genting Indoor Park sahaja). Jadi tak dapatlah nak banding dengan mana-mana theme park lain.

Perkongsian : Nor Azira Abdullah & di edit oleh team TM.

Lihat Keterujaan di MAPS Movie Animation Park Studios

movie animations park studios maps meru perak

Jom Lihat Review Pengunjung di MAPS Movie Animation Park Studios

Went with a 7 and 10 year old and no expectations, it was a pleasant way to spend an afternoon. Needs a bit more polish and finishing touches ( apparently now is just the soft opening) but I feel things are headed in the right direction. I wouldn’t mind coming again with the kids to see the other areas of the park open. If you feel the ticket price is steep and want your moneys worth you may want to wait till the “full launch”. Ride operators are enthusiastic (good) and overall staff is friendly. Keep the good vibes up! And keep up the good work. Sarah Joan Mokhtar.

It’s great and proud to have Asian’s movie animation theme park domestic.the attractions in it just similar like Disneyland and universal studio! Love the stunt. Shamaz Shah.

A great place for young children! Especially for Perakian. The park is not fully operated yet. The only thing not good us not allow to bring any boiled water, even for young kids. Gary Chung.

Kids had lots of fun here especially boboiboy 4D. Not all attraction is opened for public yet. Hence, we bought annual pass so it’s not an issue. We will come back regularly. Azurawati Bahari

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada yang terlibat di dalam review ringkas MAPS Meru Perak ini. Terima kasih juga kepada sis Nor Azira Abdullah yang banyak berkongsi gambar dan info di facebook.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di MAPS Movie Animation Park Studios, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke MAPS Movie Animation Park Studios.

Facebook Comments