Kenali Sejarah di Muzium Cheng Ho Melaka

Muzium Cheng Ho

Assalamualaikum. Melaka memang tidak asing dengan tempat-tempat yang bersejarah. Antaranya ialah Muzium Cheng Ho yang memperincikan perjalanan Laksamana Cheng Ho dan armadanya. Muzium ini merupakan  tempat menarik di Melaka dan wajib dikungjungi jika ingin mendalami sejarah Laksamana Cheng Ho.

Anda akan menyukai binaan semula kapal itu dan beberapa cerita aneh tentang pelayaran. Memaparkan muzium itu dimasukkan ke dalam konteks pelayaran Cheng Ho dengan gambar-gambar yang besar dalam sejarah Cina dan penerokaan di seluruh dunia dan laut-pelayaran. Persembahan video bagaimana Melaka lama maju sehingga hari semasa adalah terutamanya cukup menarik.

Lawatan berpandu boleh didapati jika anda datang dalam kumpulan yang besar. Panduan ini akan menerangkan bagaimana Cheng Ho disediakan untuk perjalanan dengan seorang pakar perubatan Cina di papan setiap kapal, pelan untuk mengekalkan skurvi di teluk dan bagaimana komunikasi dapat dilakukan di antara kapal-kapal yang berbeza.

Jika anda berminat dengan sejarah Laksamana Cheng Ho boleh datang ke Muzium ini. Banyak ilmu pengetahuan yang akan anda perolehi. Selain daripada ilmu pengetahuan anda juga dapat berhibur dengan aktiviti yang disediakan. Admin kongsikan Peta Tempat Menarik ini. Semoga bermanfaat.

WOW! MUZIUM CHENG HO MENCERITA SEJARAH YANG HEBAT

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : Muzium Budaya Cheng Ho 51 Lorong Hang Jebat 75200 MelaKa Town, Melaka, 75200, Melaka, Melaka.
  • Nombor Telefon : 06-283 1135 
  • Waktu Operasi : 9:00 a.m – 6:00 p.m
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Muzium Cheng Ho

Aktiviti Menarik

  • Persembahan video bagaimana Melaka lama maju sehingga hari semasa adalah terutamanya cukup menarik.
  • Terdapat pertunjukan boneka khas, kreatif dan dikeluarkan dalam negara.

Apa yang Terdapat Dalam Muzium

  • Memberikan paparan ke dalam hidup kampung rakyat Melaka. Pembentukan semula Buatan kapal, peralatan pengisaran, dan peralatan rumah vintaj yang dipamerkan. Seni bina lama, artifak dan objek pelayaran laut visual bercakap tentang kehidupan dan masa era yang berbeza.
  • Mengandungi dokumen-dokumen dan bukti fizikal kapal besar yang belayar semasa Dinasti Ming. Bahan pameran, pembentukan semula dan barangan bersejarah memberikan keterangan bermaklumat. Metal almari, rak, pelabuhan perdagangan dan barangan naga yang dipamerkan.
  • Mempunyai model zirafah besar, mock up kapal belayar, dan objek armada berkaitan dipamerkan. Pembinaan semula kapal, pasu antik, seni bina, hiasan dinding dan banyak lain-lain aspek budaya tradisional adalah pada pameran.
  • Barang antik untuk tujuan isi rumah atau hiasan diletakkan di ruang kaca sempurna dipamerkan. Ia termasuk pinggan, kapal dan pasu pelbagai saiz dan cetakan biru dibentangkan. Setiap perkara mempunyai maklumat yang disediakan.

Kisah Kehidupan Laksamana Cheng Ho

Di Museum Budaya Cheng Ho, terdapat ruangan khusus mengenai “Cheng Ho dan Islam” yang kemudian menarik perhatian saya. Diceritakan bahwa Cheng Ho berasal dari keluarga Muslim yang tersohor di Yunnan. Nenek moyangnya hijrah dari Asia Tengah pada tahun 1070 dari Dinasti Song, Sayid Ajali Syamsuddin.

Saat berusia 10 tahun, ia ditangkap oleh tentara Dinasti Ming dan kemudian dibawa ke Beijing. Ia dilatih sebagai seorang serdadu dan kemudian menjadi pengawal pribadi Kaisar Yan. Pada tahun 1405 lah, Cheng Ho diangkat menjadi laksamana utama untuk memimpin pelayaran ke arah Barat dari Tiongkok.

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Muzium Cheng Ho

Jom Lihat Review Pengunjung di Muzium Cheng Ho

Fabulous place to get to know the history of a great man and his voyages. Alexander Grimm.

Good place to learn about Cheng Ho’s story. Ria Lestariani.

Nice Place. Aliyu Usman Shehu.

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada www.melaka-hotel.net dan jamalsgetaway.com kerana berkongsi maklumat dan gambar yang menarik. Datang ke muzium ini untuk mengetahui perjalanan laksamana Cheng Ho.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Muzium Cheng Ho, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Muzium Cheng Ho.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Harga
Previous articlePantai Pengkalan Balak Tempat Menarik di Melaka
Next articleMahkota Parade Tempat Membeli Belah Terkemuka di Melaka
kenali-sejarah-di-muzium-cheng-ho-melakaSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!