Hutan Lipur Air terjun Temurun Tempat Menarik di Langkawi

Hutan Lipur Air Terjun TemurunAssalamualaikum. Jika anda mahu beriadah dan suka aktiviti mandi manda, Air Terjun Temurun merupakan tempat yang sesuai. Hutan Lipur Air Terjun Temurun merupakan tempat menarik di Langkawi. Air terjun ini terletak di hutan simpan machincang Langkawi. ia terletak 42 km dari Bandar Kuah Langkawi.

Sungai Temurun mempunyai air terjun yang menarik dengan ketinggian 30 meter, sesuai untuk aktiviti bermandi manda, berkelah dan berehat. Pemandangan Flora dan Fauna disini akan membuatkan anda lebih teruja. Anda pasti dapat rehatkan minda dan fizikal jika datang ke air terjun ini kerana suasana disini tenang dan jauh daripada kesibukan kota.

Di hutan lipur ini terdapat satu denai hutan yang menghubungkannya ke Hutan lipur Pasir Tengkorak. Denai sejauh 3 km mengelilingi hutan lipur ini. Tumbuhan utama ialah Meranti langgong, Meranti tembaga, Meranti seraya dan Palma. Terdapat batu dinding yang sesuai untuk aktiviti lasak dan mencabar.

Beriada bersama keluarga dan rakan-rakan di hutan lipur ini. Anda pasti tidak akan menyesal dan berpuas hati. Disini sangat sesuai untuk mengeratkan lagi silaturahim. Admin kongsikan  Peta Tempat Menarik ini kepada semua pembaca.

REHATKAN DIRI BERSAMA KELUARGA DI HUTAN LIPUR AIR TERJUN TEMURUN

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : 07000 Langkawi, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi : 7:00 a.m – 7:00 p.m
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Air Terjun Temurun

Aktiviti Sesuai

Aktiviti yang sesuai dijalankan di hutan lipur ini ialah:

  1. Mandi manda di air terjun
  2. Berkelah
  3. BBQ
  4. Jungle Trakking

Kemudahan Yang Disediakan

Kemudahan yang disediakan adalah beberapa kemudahan rekreasi seperti wakaf dan kemudahan awam untuk mandi, trekking dan bersiar-siar.

Jom Saksikan Keindahan Panorama Hutan Lipur Air Terjun Temurun

Jom Lihat Review Pengunjung di Hutan Lipur Air Terjun Temurun

This is among Malaysia secret treasure. When I wemt there, it was like a movie. It was so beautiful. You get to swim in the clean cold water surrounded by amazing nature and a tall waterfall. I was so amazed. It is a must for nature lovers. Be prepared though, the hike was no joke. You have to prepare yourself for a long walk. Good shoes are needed. I love the waterfall so muchSofea AJ.

Waterfall, it a great place for family. But have a small place to sit or park your bag. Not so deep around 1.5 to 2 meter only. The waterfall 50++ meter. wow. Amazing. Enjoy the view n nature. Muhammad Muzaim.

The sky bridge was onne of the highlights of our Langkawi visit. The entire experiencce from the cable ride right up to the walk on the lovely bridge was an exhillarating and wonderful experience. This is a not to be missed experience. Pallavi Duffy.

Surrounded by unspoiled nature with variety of wildlife n flora n fona on one side…with the Adaman Sea with crystal clear waters on the other. What the best of NATURE has to offer. Rozita Mahmud.

Simply magnificent, get to the peak for clear, cold, calming waters, go to the waterfall area for big floods of people with nice picturesque settings. Blah Blah Blah.

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih kepada ladydyot.blogspot.my dan www.mplbp.gov.my diatas perkongsian maklumat mengenai hutan lipur ini. Banyak maklumat yang berguna dan sangan membantu admin membuat ulusan mengenai tempat ini. Terima kasih juga kepada naturallylangkawi.my kerana berkongsi gambar yang sangat cantik untuk tatapan pembaca.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Hutan Lipur Air Terjun Temurun , silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Hutan Lipur Air Terjun Temurun.

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Previous articleIdaman Suri Tempat Mencari Pinggan Mangkuk di Langkawi
Next articlePantai Pasir Tengkorak Tempat Menarik Di Langkawi
hutan-lipur-air-terjun-temurun-tempat-menarik-di-langkawiSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!