Fairy Cave Tempat Menarik Di Bau Sarawak

Fairy Cave Tempat Menarik Di Bau Sarawak

Assalamualaikum. Gua adalah satu tempat yang misteri. Setiap reka bentuknya adalah unik dan amat cantik. Setiap gua mempunyai ciri dan cerita yang berbeza. Gua dihasilkan dengan jangka masa yang amat panjang. Proses pembuatan gua juga amat kompleks. Ia ada kaitan dengan tindak balas kimia yang terjadi beribu-ribu tahun dahulu. Hanya ahli sains dan pakar sahaja dapat merungkai proses pembuatan gua.

Gua juga adalah tempat yang amat menyeronokkan bagi seorang peneroka. Keindahan yang terdapat di dalam gua amat misteri dan cantik. Setiap perkara yang berlaku di dalam gua amat kompleks. Pada zaman dahulu, gua dijadikan tempat tinggal oleh manusia dan pastinya terdapat tinggalan sejarah yang menakjubkan. Sehingga kini, bekas tinggalan itu dapat dilihat di sesetengah gua.

Salah satu gua yang terkenal adalah Fairy Cave atau Bahasa melayunya, Gua Pari-pari. Gua ini diberi namaka Gua Pari-pari adalah kerana bentuk batu stalagmite yang berada di bahagian pintu masuk  gua kerana strukturnya berbentuk seperti dewa Cina sekaligus menjadikan ia sebagai salah satu tempat menarik di Sarawak. Terdapat tangga yang disediakan untuk menaiki gua tersebut.

Selain itu, gua ini juga mempunyai kisah yang misteri dimana ia dikatakan bahawa pada dahulu kala terdapat sekumpulan manusia yang tinggal di situ, namun mereka kerap mendera kanak-kanak yang menyebabkan mereka disumpah menjadi batu. Kebenaran kisah ini masih belum diketahui namun terdapat beberapa batu yang menyerupai manusia yang boleh dijumpai didalamnya. Admin akan kongsikan Peta Tempat Menarik ini.

COOL! FAIRY CAVE MENYIMPAN PERLBAGAI CERITA YANG MISTERI

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

  • Alamat : 94000 Bau, Sarawak.
  • Nombor Telefon : 013-803 5516
  • Waktu Operasi : Setiap Hari (8.30 AM – 4.00 PM)
  • Peta Lokasi : 

Dapatkan Info Menarik di Fairy Cave

Aktiviti Sesuai

Perkara yang paling utama ketika berada di Fairy Cave adalah mengambil gambar. Terdapat banyak benda yang menarik di dalam Fairy cave yang tidak terdapat dalam dunia luar. Jadi isi masa anda dengan aktiviti yang berguna.

Harga dan Kos Terlibat

Harga masuk Fairy Cave adalah PERCUMA

Jom Saksikan Keindahan Panorama di Fairy Cave

Fairy Cave Fairy Cave Fairy Cave Fairy Cave Fairy Cave

Jom Lihat Review Pengunjung di Fairy Cave

Cheap admission for local. Beautiful. Steps a bit high but durable. No need fancy gears. Proper grip shoes for hiking are highly recommended but not a must. Great view and short trip for leisure. Zaim Zawawi

WOW! What an amazing cave entrance. Does actually feel like a different land. Worth the visit. Jet Travels

Pretty caves. A bit of mild climbing. Where good shoes. Careful for snakes. Pretty. Limestone caves, little streams, etc. Aron I

Once you’re up there, it’s spectacular. There will be places that’s slippery, water dripping from above and you might get some mud on your long pants and shoes. You will need to climb a flight of stairs. Bring a camera for those who likes nature or photography enthusiasts. Sherez Basil

Din’t managed to find any fairies but good place to learn about stagmalites. Easy to reach. Heong Taw

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, ternyata Fairy Cave merupakan satu tempat yang menarik dan wajib dikungjungi. Anda pasti akan teruja dan berpuas hati.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di Fairy Cave, silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke Fairy Cave.

REVIEW OVERVIEW
Lokasi
Pengalaman
Harga
Previous articleWind Cave Tempat Menarik Di Bau Sarawak
Next articleKuching Civic Centre Tempat Menarik Di Kuching Sarawak
fairy-cave-tempat-menarik-di-bau-sarawakSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!