A’Famosa Water World Salah Satu Tempat Menarik Di Melaka

A’Famosa Water World

Assalamualaikum. Seperti yang kita telah tahu, terdapat banyak tempat-tempat menarik di Melaka. Walaupun harganya agak tinggi, tetapi tempat-tempat tersebut tidak pernah menghampakan dan sesuailah dengan harga tersebut. A’Famosa Water World terletak di Alor Gajah. Ia menjadi identiti Alor Gajah bak kata penduduk Melaka, “Bila bercakap tentang Alor gajah, teringat akan A’Famosa Water World”. Ia sering didatangi oleh pelancong dari Johor dan Singapura. A’Famosa Water World merupakan antara tempat terbaik untuk bercuti bersama keluarga di Melaka.

A’Famosa Water World berukuran 20 ekar dan ia terletak di dalam A’Famosa Resort. Jika bertolak dari Kuala Lumpur ia akan mengambil masa 1 jam sahaja. Ia taman tema yang berkonsepkan kekeluargaan. Oleh sebab itu, anda digalakkan membawa ahli keluarga dan rakan-rakan untuk bermain bersama.

Selain taman tema air, ia juga terdapat tempat menarik berdekatan iaitu zoo yang agak luas di Animal World Safari dan bandar seakan zaman cowboy di Texas iaitu Cowboy Town. Ia bukanlah Disneyland tetapi ia memang kerap dibanjiri oleh pelancong di mana-mana negeri bahkan negara pada siang hari. Apa yang pelik, A’Famosa Water World tidak kelihatan tersenarai dalam buku perlancongan di kebanyakan blog dan laman web mungkin kerana tempat ia yang agak tersembunyi dan jarang diiklankan oleh pihak A’Famosa Water World.

A’Famosa Water World adalah satu-satunya taman tema air yang berda di bahagian selatan Malaysia,ia  dibahaikan kepada tiga bahagian: Taman tema air, Taman tema Safari dan Taman tema berkonsepkan “Cowboy”. Taman tema tersebut juga menggelar dirinya  ‘Largest Water Theme Park in Malaysia’ yang bermaksud taman tema air terbesar di Malaysia. Ia pastinya akan meninggalkan nostalgia yang bahagia dan akan tersenyum sendiri jika diingati kembali. Admin akan berkongsi Peta Tempat Menarik ini. Semoga bermanfaat.

HEBAT! A’FAMOSA WATER WORLD TEMPAT YANG PASTINYA AKAN MENIGGALKAN KENANGAN MANIS YANG MUSTAHIL UNTUK DILUPAKAN

Mari kita lihat butiran kawasan ini dahulu.

Dapatkan Info Menarik di A’Famosa Water World

Aktiviti yang terdapat di sana

  • Family Raft Slide

Ia adalah platform yang panjang dan ia memerlukan pelampung berbentuk cincin gergasi yang mampu menampung 3 hingga 2 orang dewasa + 2 kanak-kanak dengan berat gabungan maksimum 220kg. kebanyakan pengunjung tidak mahu melebihi maksimum kerana takut ia berputar dari platform yang berliku-liku.

  • Inner Tube Slide

Perkara yang menarik tentang adalah ia mempunyai 4 platform bersebelahan sesama sendiri, dua daripadanya dalam keadaan tertutup dan gelap di dalamnya manakala dua yang lain adalah dalam keadaan terbuka. Di sini anda boleh menjerit-jerit sepuas hati.

  • Body Slide

Ia hampir sama seperti Inner Tube Slide tetapi kali ini anda meluncur ke bawah tanpa tiub.

  • High Speed Slide

Aktiviti Ini adalah aktiviti yang paling menyeronokkan bagi saya. Sesiapa yang pergi ke A’Famosa Water World tanpa melakukan aktiviti ini adalah orang yang amat rugi. Ia adalah sepasang platform menjunam turun dengan ketara dari ketinggian tujuh tingkat. Ia amatlah menarik bagi seseorang yang inginkan cabaran!

Selain dari 4 aktiviti ini, aktiviti lain termasuk Sungai Lazy (bergerak panjang dan perlahan), Kolam Gelombang (terlalu ramai semasa lawatan kami) dan Pool Adventure Kid. Penambahan popular sejak kunjungan terakhir kami adalah Ice Cream Big, sama dengan Vuvuzela Sunway Lagoon.

Kemudahan

  • Penyewaan Loker

Kecil- RM6

Besar- RM18

  • Penyewaan Tube

Double RM15 (+ Deposit Dikembalikan RM15)

Single RM10 (+ Deposit Yang Boleh Dikembalikan RM10)

  • Sewa Cabana

Hari-hari biasa RM95 (+ Deposit yang dapat ditarik balik RM50)

Hujung Minggu, Cuti Umum & Sekolah RM160 (+ Deposit Dikembalikan RM50)

Kod pakaian

Taman tema ini membenarkan pengunjung memakai T-shirt dan seluar pendek di kolam renang. Satu-satunya peraturan pakaian di dalam taman tema ini adalah tiada jeans dan pakaian berzip.

Bayaran yang dikenakan

  • Hari biasa

Dewasa- RM32

Kanak-kanak (umur 3-12)- RM26

  • Hari Minggu dan Cuti Umum

Dewasa- RM36

Kanak-kanak (umur 3-12)- RM32

  • Foreigners

Dewasa- RM45

Kanak-kanak (umur 3-12)- RM37

Jom Saksikan Keindahan Panorama di A’Famosa Water World

A'Famosa Water World

A'Famosa Water World

A'Famosa Water World

A'Famosa Water WorldA'Famosa Water World

Jom Lihat Review Pengunjung di A’Famosa Water World

A’Famosa water theme park is a good place to bring your family here. Not very crowded. But don’t expect as much as sunway lagoon. But overall is okay. Irfan Jusin

My friends and I managed to get water theme park tickets with accommodation with only RM89 per person. It is considered cheap. Can give a try if you never been there before. Ong Huan

Come at 9am and the park is yours. Akmal

We stayed here for three days. The children enjoyed themselves at the water theme park during the day and the cowboy theme park at night. There ere different type of accommodation. We stayed at at he hotel, with the superb restaurant. There are bungalows with pool and also apartment. It is near to the Premium outlet for those who loves shopping. It was a nice and enjoyable family vacation for us. Pavithra

If you are a person who loves water slides this is the place for you in Melaka. If you don’t love adventure only two activities for you, wave pool and amazingly both are good for adults and kids. The lazy River is too lazy to float. Wave pool is also not very aggressive good for children also. Overall cleanness is ok. Easy access with in A’ Famosa Resort adjacent to Safari Wonderland. If you start early you can finish both in a day. Zulfiqar

Penutup & Special Thanks

Alhamdulillah, terima kasih diucapkan kepada malaysiatraveller.com di atas perkongsian maklumat dan gambar yang menarik. Maklumat yang diberikan sangat berguna dan membantu. 

Sekiranya anda mempunyai pengalaman di A’Famosa Water World , silalah tinggalkan komen dibawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pengunjung lain. Semoga setiap penulisan anda dibalas dengan pahala InsyaAllah.

Jangan lupa tulis review anda bagi yang pernah sampai ke A’Famosa Water World .

REVIEW OVERVIEW
Pengalaman
Harga
Previous articlePolumpung Melangkap Destinasi Menarik di Kota Belud Sabah
Next articlePantai Desaru Tempat Menarik di Johor untuk di Lawati
afamosa-water-world-tempat-menarik-di-melakaSatu pengalaman yang menakjubkan jika anda dapat berkunjung kesini. Ianya satu tempat yang sangat menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa pengalaman, ketenangan dan kepuasan hati adalah jauh melampaui dari wang ringgit. Jadi jangan terlalu berkira untuk "hadiahkan" diri anda dan keluarga anda dengan percutian!